Ja til et fornyet strandhotel - men nej til alle hytterne i skoven
Dette brev sendte DN-Odder til samtlige medlemmer af kommunalbestyrelsen, idet vi havde erfaret, at de 30. januar 2024 holdt et lukket møde, hvor W3 Holding og Arkitema fortalte om deres planer for det gamle badehotel.Kære medlem af kommunalbestyrelsen
Ja til et fornyet strandhotel - men nej til alle hytterne i skoven
Vi har erfaret, at der 30. januar holdes et lukket temamøde om fremtidsplanerne for Saksild Badehotel. Det er jo en sag, der optager mange, herunder ikke mindst os fra DN-Odder, og da vi ikke har adgang til temamødet, vil vi lige ridse vores synspunkter op:
Vi ser overordnet Saksild Badehotel og strandskoven omkring det som et stort aktiv for kommunen, og vi finder det oplagt at værne om den historiske hovedbygning, ligesom vi bakker op om at nedrive de gule sidebygninger og erstatte dem af en mere moderne hotelfløj. Så langt, så godt.
Området kommer - når salget er endeligt - til at overgå fra offentligt til privat eje, og det skal I naturligvis være opmærksomme på, men vi føler os, hvad det angår, beroliget af notatet fra markvandringen, hvoraf det fremgår, at “gæster er velkomne til at gå gennem området, lige som nu”. Bestemmelsen om offentlig adgang håber vi, I vil forlange medtaget i lokalplanen.
Vores bekymringer går først og fremmest på planerne om at opføre 16 udlejningshytter (á 60 kvm) i den i forvejen ret beskedne strandskov. Da der næppe må vokse træer lige op og ned ad hytterne, skal der også på den konto fældes en del træer - desuden skal der anlægges kørevej til samtlige hytter, en gennemgående sti, en vendeplads samt 22 parkeringspladser (12 af dem “mellem træer”, som der står på kortet) - og det går altså ikke! Vi har dokumenteret den høje biodiversitet i skoven og lokale beboere har oplyst os om et rigt dyreliv, men de mange hytter vil i den grad forringe naturen i området. Der vil kort sagt ikke være meget skov tilbage.
Vi mener, at de 16 hytter er at sammenligne med et nyt sommerhusområde - og at de derfor vil kræve en særskilt planlægning.
Af de 90 planlagte parkeringspladser er over halvdelen indtegnet, så de ligger inden for strandbeskyttelsen. Det samme gælder det planlagte spa-bad. Begge dele vil kræve dispensation fra kystbeskyttelsen, og bliver den givet, vil vi klage over den.
Der er flagermus i området, og i forbindelse med en anden lokalplan (for Violvej ved Saksild Strand) blev det indskærpet, at kommunen har pligt til at foretage en kvalificeret og fyldestgørende undersøgelse af forekomsten, så den vil vi afvente. Flagermus er jo beskyttet efter særlige EU-regler.
Vi finder det oplagt og helt naturligt at opføre en badebro til det nye badehotel, men til gengæld er vi bekymrede over badevandskvaliteten fordi Spongsåen munder ud meget tæt på stranden. Ved den seneste måling af badevandskvaliteten (14. august 2023) blev der netop her målt 94 colibakterier/100 ml - på resten af kommunens Kattegatkyst lå coli-tallet alle steder under 15. Vi kender forklaringen, for den finder vi i sommerhusområdet syd for Spongsåen. Her undersøgte Samn Forsyning i 2022 kloakeringen og fandt adskillige fejlkoblede nedløb og utætte rør. Områdets spildevand sendes normalt til renseanlægget i Odder, men er der ekstra meget, går det i en tank - men den løber desværre jævnligt fuld, og så ender spildevandet i Spongsåen. Det er lidt af en skamplet på et ellers veludbygget og separeret kloaknet i kommunen, og vi håber derfor kommunen vil benytte lejligheden til at tage hånd om det, også af hensyn til alle øvrige badegæster. Det bliver svært at reklamere for et badehotel med en kloakrende i baghaven!
Endelig skal I være opmærksomme på, at Hotellet og den 45.000 kvadratmeter store grund fortsat ejes af Aarhus Kommune. W1 Holding, der bød højst, har betinget sig, at kommunen først får betalingen, når der foreligger en godkendt lokalplan, hvor alle klagemuligheder er udtømt.
Med venlig hilsen fra en samlet bestyrelse for DN-Odder