Nyhed

Mere variation i kolonihaven

Med lidt hjælp fra kommunen er nogle af de fælles græsplæner i Engparken i Odder gjort mere spændende for insekter og fugle

Det begyndte med en lille græsplæne bag en af parkeringspladserne i Kolonihaveforeningen Engparken i Odder.

Nogle af haveejerne syntes, der blev brugt for meget energi på at klippe og pleje græsset, så de brød nogle felter op og lagde bl.a. en stenbunker, hvor der før var græs. Men i dag erkender de, at projektet ikke blev så spændende, som de havde håbet.

“Det er så nemt, når man sidder på en café og snakker om det - men det er faktisk et stort arbejde at holde det”, bemærker en af haveejerne.

Noget bedre er det gået på to større fællesområder. Her vokser der nu buske, stauder og jordbær på en del af de tidligere plæner, og den jord, der blevet gravet bort, er blevet til små jordhøje med en meget broget bevoksning. På den ene af dem har man valgt at lade naturen råde. Græstørvene blev vendt på hovedet, og derefter så man bare tiden an, og i dag er højen tæt bevokset med bl.a. høje græsser og potentil. I blomsterbedene er der en livlig trafik af bier og enkelte sommerfugle.

Engparken fik tilskud fra Odder Kommunes biodiversitetspulje til køb af planter og leje af to maskiner, der kunne klare det hårde ler, der er i jorden, men havegruppen klarede selv det meste, herunder at håndfræse og blande sand i. Bedene passes på de fælles arbejdsdage, der er i Engparken.

En af dem, der arbejder for større variation i kolonihaven, er Johnny Hagelquist. Han synes, der er for mange “stilrene” haver i Engparken, og viser beredvilligt sin egen 450 kvadratmeter store have på Solstien frem. Han og hans kone har haft haven i 15 år, og førhen var det mest en urtehave. Nu er urterne i høj grad forvist til højbede og spande, men til gengæld får blomster - herunder også ukrudtet - lov til at vokse frit, og når Johnny er ude at køre, har han altid en skovl med i bilen, så han kan hente en spændende plante med hjem til haven.

“Folk kan ikke forstå mig, for førhen var haven bare clean”, siger Johnny.

Et af de nyeste projekter er et hegn med en nyplantet klematis. Den skal vokse sig stor, så fuglene får et skjulested, fortæller Johnny, der aldrig har kørt haveaffald bort, for i samtlige 15 år har han klippet det i småstykker og brugt det til kompost.

Foto Ib Salomon

Under træet har bevoksningen fået lov at blive mere vild.

Foto Ib Salomon

I kolonihaven er der nu små jordhøje med en meget broget bevoksning.


Foto: Ib Salomon

Johnny Hagelquist har haft have i Engparken i 15 år – og alt haveaffald bliver klippet i småstykker.