Nyhed

Tur og kaffe i Odders yngste fredning

Søndag den 7. maj inviterer Danmarks Naturfredningsforening på 100 års fødselsdag for Naturfredningsloven. Det sker med en tur i Odders yngste fredning - Stampmølledalen. Og DN byder på fødselsdagskaffe på Stampmøllen bagefter.

I maj er det 100 år siden, at den første fredning af naturen fandt sted. Det markerer Danmarks Naturfredningsforening med en række arrangementer i hele landet.

I Odder inviterer den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening søndag den 7. maj på en fin tur op gennem Stampmølledalen og dermed op gennem kommunens yngste fredning.

Klik og få information om turen den 7. maj  

En fredning til glæde for alle

Området omkring Stampmøllen blev fredet i år 2000, men det skete bestemt ikke uden sværdslag, fortæller formanden for DN-Odder, Ib Salomon:

- I dalen ville kommunen placere et stort handicapcenter, og det fik os i 1996 til at rejse en fredningssag for området. Kommunen var længe imod fredningen, men efter fire år overgav den sig. Og i dag har Odder et unikt, bynært område, åbent for adgang hele året og kun et par kilometer fra Odder centrum.

En oase af liv og frodighed

I den lille ådal løber den skyggefulde snoede bæk, Stampmøllebækken, omgivet af dalsider med bøgeskov og tilstødende overdrev. Her lever den sjældne isfugl med sin farverige dragt, som man kan være heldig at se.

Det smukke område, der har stor rekreativ værdi, strækker sig fra bækkens udspring i Balle Skov vest for byen som en grøn kile mellem beboelsesområder til den flot restaurerede vandmølle Stampmøllen, som udgør den østlige adgang til området. 

- Og det er netop det spændende område, vi kikker nærmere på ved at følge Stampmøllebækken, siger Ib Salomon, der håber på et stort fremmøde i den forårsklædte skov.

Fredningen er med sine 6 hektar ikke specielt stor, men den har sikret en grøn kile i den nordlige del af Odder.

Tid & Sted

Turen er gratis, og den begynder kl. 14 ved Stampmøllen, hvor der er gode parkeringsforhold.

Turen varer cirka to timer og slutter med, at DN er vært ved en kop kaffe i selve Stampmøllen, oplyser Ib Salomon.


FAKTA om 100 året for fredningsloven

Naturfredningsloven var længe undervej og blev enstemmigt vedtaget i Folketinget den 8. maj 1917. Samtidig fik Danmarks Naturfredningsforening og to andre foreninger juridisk ret til at rejse fredninger ved Fredningsnævnene.

Der er fredet en del inden 1917 på frivillig basis og med deklarationer, og først i nyere tid er fredningsværktøjet blevet forfinet til også at fokusere på fx naturpleje og vedligehold af naturområderne. Der for er mange af de gamle fredninger ved at gro til og risikerer at miste udsigt eller sjældne planter og dyr. Det kan klares med en fornyet fredning, der moderniserer den tidligere fredning.

Læs mere om fredninger på www.dn.dk/fredninger