Debatindlæg

Ib Salomon er frifundet i den injuriesag, som Aakær Gods anlagde

Som mange ved fra medierne eller Facebook er formanden for DN-Odder, Ib Salomon, den 20. juni 2017 blevet frikendt i den injuriesag, Aakær Gods anlagde mod ham tilbage i april 2016.

Godset har dog anket frifindelsen, så nu bliver det Landsretten, der skal tage stilling i sagen - og det kan sagtens vare længe, måske helt til sommeren 2018.

Men hvad handler sagen egentlig om?

Her får du baggrunden:
For nogle år siden pålagde Odder Kommunes miljøforvaltning Aakær Gods at åbne et rørlagt vandløb, så vandet kunne løbe frit. Det syntes vi også i DN-Odder var en helt rigtig beslutning, og vi blev derfor noget overraskede, da vi opdagede, at kommunens øverste ledelse havde grebet ind og ændret forvaltningens beslutning til det, der kaldes en "lovliggørende dispensation", rørene kunne med andre ord blive liggende.

Et enigt klagenævn
Vi klagede over dispensationen til det, der dengang hed Natur- og Miljøklagenævnet, landets højeste myndighed på naturområdet. Vi måtte vente meget længe på en afgørelse, men da den endelig kom, var den til gengæld entydig: Et enigt nævn pålagde godset at fjerne rørlægningen.

Det var en sejr og også en god, lokal nyhed, syntes vi, så Ib Salomon skrev en pressemeddelelse om afgørelsen. I den beskrev han hele forløbet og brugte bl.a. sætningen, at "det forløb var så uldent, at vi valgte at gå til Natur- og Miljøklagenævnet". Ordet uldent blev her brugt som synonym for "svært gennemskueligt", og det var i øvrigt rettet mod kommunens sagsbehandling. Ikke desto mindre mente godset, at ordet "uldent" antydede, at der var foregået noget fordækt.

Mystisk påstand i stævningen
Da Ib Salomon i april 2016 blev stævnet af godset, byggede stævningen på to forhold: Dels brugen af udtrykket "et uldent forløb", dels en påstand om, at Ib Salomon på møder afholdt af Danmarks Naturfredningsforening udbredte den påstand, at godset ringede hjem til ham om aftenen og natten.

Ib Salomon var totalt mystificeret - for påstanden var grebet ud af den blå luft, for godset har aldrig ringet til ham, og han har følgelig heller aldrig sagt, at de gør det. Godset valgte da også at trække påstanden tilbage, da sagen kom for Retten i Horsens.

En vrimmel af ænder
I juli 2016 gjorde en borger DN-Odder opmærksom på, at det vrimlede med ænder i en sø i Spåkærskoven. Ib Salomon besøgte flere gange søen, tog billeder af vrimlen af ænder og kunne ved selvsyn konstatere, at der blev fodret både på brinkerne og i vandet. Desuden var vandkvaliteten meget ringe på grund af de mange ænder, og det flød med dun i vandet, som havde en umiskendelig lugt af fjerkræ.

Søen hører blandt kommunens større søer (Odder Kommune har ikke ret mange søer), så Ib Salomon sendte en anmeldelse til kommunen. Da han en måned senere ikke havde hørt fra kommunen, rykkede han for svar og skrev samtidig et læserbrev, der beskrev søen og dens tilstand. Det blev bragt under rubrikken "debat" i Horsens Folkeblad den 26. august 2016.

I læserbrevet tog Ib Salomon udgangspunkt i Odder Kommunes egen vejledning om fodring af ænder i vandhuller. Her står der bl.a. at "ifølge naturbeskyttelsesloven er et andehold som ændrer søens tilstand ikke lovligt, uanset om begrænsningerne i jagtloven er overholdt". Om udsætning af ænder står der i jagtloven, at der må udsættes én ælling pr. 150 kvadratmeter ubevokset vandflade - eller én voksen and for hver 300 kvadratmeter vandflade, men i søen var der flere hundrede ænder.

Da kommunen endelig kom på tilsyn, kunne medarbejderen konstatere at vandkvaliteten i søen ganske rigtigt var stærkt påvirket af de mange ænder.

Aakær Gods betragtede læserbrevet om ænderne som injurierende og bad Retten i Horsens om at medtage det i sagen. Det protesterede advokat Peter Lambert over på vegne af DN, fordi han mente, at det i givet fald ville kræve en helt ny sag, men Retten besluttede at lade læserbrevet indgå.

Dommen fylder 31 sider
Sagen kom for retten den 3. januar 2017. Der var afsat seks timer til den, men ikke desto mindre nåede den ikke at blive færdigbehandlet, så der blev berammet et nyt retsmøde. Det fandt sted 23. maj.

Dommen blev afsagt 20. juni 2017. Den er på 31 sider (!) og dommer Malene Værum WestMarket ender som sagt med at frifinde Ib Salomon og pålægge sagsøgeren Johan Koed Jørgensen inden 14 dage at betale 37.500 kr. i sagsomkostninger.

Dommeren skriver bl.a. at der ikke er grundlag for at anse ytringen om det "uldne forløb" for en strafbar æreskrænkelse - og at ytringen efter sit indhold og konteksten primært angår kritik af kommunen.

Om læserbrevet bemærker retten bl.a. at udsagnene er det, der kaldes "value judgements", altså værdidomme, "hvorfor der ikke skal føres sandhedsbevis herfor". De er dermed "ikke tilstrækkeligt tungtvejende grunde til at retfærdiggøre et indgreb i retten til ytringsfrihed".